Så ökar du värdet på din bostad med hjälp av klimatsmarta lösningar

Den slutliga driftkostnaden har ofta en stor betydelse vid valet av ny bostad, framförallt för villaägare som ofta belastas med högre uppvärmningskostnader. Elanvändningen i en genomsnittsvilla med direktverkande el är ca 25 000 kWh per år, varav uppvärmning beräknas till 60 procent av den totala elanvändningen, enligt en rapport från Energimyndigheten. Detta ger en månadskostnad på 1 450-1 900 kronor, beroende på leverantör. Det finns flera investeringar som kan göras för att sänka driftkostnaden och därmed öka värdet på bostaden vid en eventuell försäljning. Greenely hjälper hushåll att energieffektivisera sina hem. Här ger de sina tre bästa tips på hur värdet på ditt hus kan öka genom att investera i klimatsmarta lösningar.

1. Se över ditt uppvärmningssystem

Låt ett proffs se över vilket uppvärmningssystem som passar din bostad bäst. Har du direktverkande el kan du spara upp till 70 procent av värmekostnaden beroende på vilken typ av värmepump du installerar. Återbetalningstiden för installation av en bergvärmepump är 5-10 år.

2.Tilläggsisolera tak och väggar

Behåll värmen för dig själv! Utan tilläggsisolering kan du förlora upp till 30 procent av värmen till intet. Att tilläggsisolera en kallvind kostar vanligtvis 10 000-20 000 kr och har en återbetalningstid på 1-5 år.

3.Installera solceller på taket eller fasaden

Låt uppvärmningen betala sig själv genom att du producerar egen el. Priser varierar men räkna med 15-25 kr per installerad watt. Återbetalningstiden för en solcellssanläggning är 10-15 år.

Uppvärmningssystem och solceller är en del av byggnaden och kan dessutom i vissa fall skattemässigt anses vara förbättringsåtgärder, vilket kan användas för avdrag vid försäljning av bostaden.

Ladda ned Greenely-appen för att lära dig mer om din egen elanvändning och få fler tips på hur du kan sänka din driftkostnad.

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se