Sälja bostad? Fyra steg för en lyckad affär.

Att sälja sin bostad är ofta förknippat med många olika känslor. Ibland gör man det för att man vill, för att man har hittat drömboendet eller vill köpa större eller mindre. Ibland kanske man tvingas till det på grund av dödsfall, skilsmässa eller förändrad ekonomi. Oavsett anledning till din försäljning så är det mycket att tänka på. ”Vi mäklare är alltid behjälpliga med att bolla tankar och idéer kring både bostaden du ska sälja och köpa” säger Jonas Uhlbäck, fastighetsmäklare och franchisetagare på HusmanHagberg Södermalm, Gamla stan. Vi har listat fyra steg som är bra att gå igenom  innan du ska sälja din bostad.

1. När ska du sälja?

Börja med att få en överblick över marknadsläget. Hur har prisutvecklingen sett ut den senaste tiden? Hur blir det med det skärpta amorteringskravet och hur påverkas din egen ekonomi av dessa faktorer?

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/01/800x400_nyhetsbrevfeb3.jpg

Köpa eller sälja först?

Att sälja först innebär att du vet förutsättningarna inför nästa köp och vet vad du ekonomiskt har att röra dig med och vilken tidplan som gäller. Nackdelen med att sälja först är att du riskerar att stå utan boende en period om det dröjer innan du har hittat ett nytt boende. Fundera över om det känns som ett rimligt alternativt, och om du har några utvägar om fallet skulle bli så. Jonas Uhlbäck belyser vikten av fundera över tillträdestiden:

Tänk på tillträdestiden för den bostad du säljer. Ju längre tillträdestid du kan tänka dig, desto mer tid har du på dig att hitta en ny bostad. Tillträdestiden är ofta kopplad till vilken målgrupp bostaden främst riktar sig mot. En etta köps ofta av en förstagångsköpare som vill flytta in så snabbt som möjligt medan en större villa i ett barnvänligt område ofta köps av en familj som troligtvis vill ha ett längre tillträde.

Genom att köpa först säkerställer du att du har en ny bostad att flytta till, vilket ibland är ett måste för exempelvis en familj med barn som måste ha närhet till skola eller förskola. Nackdelen är att du inte vet när din nuvarande bostad blir såld. Även om alla bostäder kan säljas till rätt pris, vid rätt tidpunkt och till rätt köpare, så är det svårt att förutsäga exakt när den blir såld och vad du får betalt för din bostad.

Tillåter din ekonomi och bankens villkor, att du och din familj har dubbla lån under en period? Vissa banker tillåter s.k. brygglån under begränsade perioder, andra kräver att det nuvarande boendet är sålt innan nya lån beviljas. Hör med din bank vilka förutsättningar som gäller.

För att inte sätta sig i en dum situation rent ekonomiskt, är det klokt att basera lånelöftet på att ditt nuvarande boende säljs till ett pris som är 5-10% lägre än värderingsnivån. Ingen mäklare kan garantera till 110% att en bostad säljs på en viss nivå. Som mäklare vill alltid ge våra kunder råd som inte försätter någon i en besvärlig situation där köpare inte har möjlighet att fullfölja affären på grund av ändrade ekonomiska förutsättningar, förklarar Jonas Uhlbäck.

Jonas Uhlbäck är fastighetsmäklare och franchisetagare för HusmanHagberg Södermalm & Gamla Stan.

2. Vad får du betalt? Skaffa dig rimliga förväntningar.

Även om du strävar efter att få så bra betalt för din bostad som möjligt, är det viktigt att ha rimliga förväntningar på slutpriset. Marknaden går alltid upp och ner, och det lönar sig att vara påläst och att följa marknadsläget. Flera siter, som t.ex. Hemnet, Booli och Mäklarstatistik erbjuder aktuell statistik över bostadspriser.

En mäklare ger dig en professionell värdering

Genom att kontakta en mäklare så får du hjälp att göra en marknadsvärdering av ditt nuvarande boende. En marknadsvärdering görs för att bedöma ett troligt försäljningspris och kan vara muntlig eller skriftlig. Mäklaren tittar på områdets utveckling, aktuellt utbud av bostäder samt rådande konjunktur och ränteläge. Likaså ser mäklaren till din bostads befintliga skick, vilka renoveringar som är gjorda och marknadens efterfrågan på liknande bostäder.

Ha koll på dina befintliga lån

Har du bunden eller rörlig ränta? Enligt konsumentkreditlagen har du rätt att när som helst lösa befintliga lån, även om räntan är bunden (Konsumenternas.se). När du löser ett bundet lån i förtid har banken dock rätt att ta ut en avgift, en s.k. ränteskillnadsersättning. Ibland kan banken gå med på att flytta över hela eller delar av ditt befintliga lån vilket gör att du kan undvika denna avgift. Hör med din bank för att få veta just dina förutsättningar.

3. Välj rätt mäklare

Gå gärna på visningar i området där du bor och se hur olika mäklare jobbar. Kontakta sedan de du fick störst förtroende för och som du tycker gav bäst intryck. Lita på vad du känner – magkänslan ljuger sällan.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/01/800x400_maklare.jpg

Vad tycker andra?

På flera siter på nätet kan du läsa kundrekommendationer om respektive mäklare eller mäklarfirma, vilket ger en bra bild över hur andra som anlitat mäklaren eller mäklarföretaget tidigare, upplevde det utförda uppdraget. På dessa siter, och även direkt på mäklarnas hemsidor, kan du ofta läsa egenskrivna beskrivningar om mäklarna. Där framgår oftast hur länge mäklaren varit verksam, hur mycket hon eller han har sålt i olika områden eller hur mäklaren jobbar.

Låt inte mäklararvodet avgöra

Anlita inte den mäklare som erbjuder det lägsta arvodet (tänk på att det alltid finns en anledning till att ett arvode är lågt), eller som värderar din bostad högst. Anlita istället den mäklare du tror kommer ha ett stort engagemang, kan motivera försäljningspriset och som du tror erbjuder de bästa förutsättningarna för att sälja din bostad på bästa sätt. Få en klar uppfattning om vad som ingår i mäklararvodet och vad som eventuellt är tilläggstjänster.

Hur kommer din bostad att marknadsföras?

För att nå ut till så många potentiella köpare till din bostad som möjligt, är det viktigt att också möta dem i rätt kanaler, på rätt sätt. Be mäklaren att presenta en tydlig försäljningsplan och hur den är anpassad efter förutsättningarna för just din affär.

Fråga också hur mäklaren jobbar med fotografering och styling. Det första intrycket är ofta avgörande. Riktigt bra bilder, ur rätt vinklar kombinerat med styling, lyfter fram det bästa med din bostad.

Hur vi uttrycker oss rent visuellt blir allt mer viktigt i vår kommunikation med marknaden. Se till att din mäklare har en bra fotograf och kan tillhandahålla professionella stylister om så behövs, berättar Jonas Uhlbäck.

4. Förbered din försäljning för att maximera värdet

Om du har tid att förbereda din försäljning, fundera om du ska du sälja din bostad i befintligt skick eller renovera valda delar. Behöver hallen verkligen målas om, eller räcker det att ta tag i de där listerna som skulle ha fixats för flera år sedan? Fundera över var din egen ambitionsnivå ligger.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/01/800x400_nyhetsbrevfeb.jpg

Be mäklaren om råd

Fråga också din mäklare om råd. Hon eller han har erfarenhet från vad köpare tittar extra noga på och vad som är mer eller mindre viktigt att åtgärda innan fotografering och visning. Jonas Uhlbäck förklarar:

Det är viktigt att hålla isär egen smak och eget tycke, med ett kommersiellt tänk. De renoveringar eller förbättringsåtgärder som vi som mäklare föreslår har ett enda och syfte: att uppnå ett maximalt slutpris till kundens fördel.

Förbered det du kan

Vackra sommarbilder på en prunkande trädgård eller en soldränkt balkong, kan vara guld värda den dagen bostaden läggs ut till försäljning. Genom att annonsera bostaden som en Kommande®-försäljning, hinner du göra värdeförbättrande insatser samtidigt som du hinner samla fler potentiella köpare som är nyfikna på din bostad. När du sedan är redo att sälja, är allt förberett och klart.

Det finns ingen anledning att inte marknadsföra bostaden med ett Kommande®-koncept. Jag som mäklare strävar alltid efter de bästa förutsättningarna för att kunna maximera försäljningspriset. Ska inte försäljningen sättas igång omgående, är ett Kommande®-upplägg min och kundens gemensamma start mot ett bra slutresultat, avslutar Jonas Uhlbäck.

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se

Lycka till!