Samarbete mellan HusmanHagberg och Avtal.24

Vardagsjuridiken gör sig påmind i livets olika skeden – inte minst när man köper eller säljer en bostad. Med tanke på stigande bostadspriser och nya familjekonstellationer kan avsaknaden av avtal som testamente, samboavtal och skuldebrev få stora ekonomiska konsekvenser – något få är medvetna om eller lätt blundar för.

Avtal24 och HusmanHagberg har ingått i ett samarbete för att underlätta upprättandet av nödvändiga avtal i samband med bostadsaffären och tillhandahåller en fördelaktigt erbjudande till HusmanHagbergs kunder. Vi har samtalat med Nadia Chimar, jurist på avtal24, för att prata mer om samarbetet, avtal24 och vilka råd hon har till dig som ska köpa bostad

Hej Nadia! Berätta mer om hur ni ser samarbetet med HusmanHagberg?

-För många som är på gång att köpa bostad väcks funderingar kring just avtal och juridik. Vad gäller om man betalar olika mycket? Vad händer med bostaden om jag skulle gå bort? Hur delas bostaden om vi skulle separera?

Genom det här samarbetet vill vi hjälpa HusmanHagbergs kunder att få koll på de här bitarna och underlätta upprättandet av nödvändiga avtal i samband med bostadsaffären.

Vad skiljer er från traditionella juristbyråer?

-Hos oss kan du enkelt skriva avtal online eller tillsammans med en jurist via telefon – till fast pris. Vi har tagit fram ett webb-verktyg som gör det möjligt för vem som helst att skriva ett juridiskt korrekt avtal.

Väljer du att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas ett juridiskt korrekt avtal anpassat efter just din specifika situation. Har du frågor eller funderingar kan du alltid ringa till våra jurister kostnadsfritt. Vi tror på att göra juridiken tillgänglig helt enkelt, det ska inte behöva vara dyrt eller krångligt att skriva de avtal du behöver.

Vilken fråga får du oftast från kunder?

-En fråga vi får väldigt ofta är vad som händer med bostaden vid en separation mellan sambor eller gifta.

För makar gäller att värdet av all egendom ska delas lika vid en skilsmässa, om det inte finns något äktenskapsförord. Detta kan leda till att den som bor kvar i bostaden måste lösa ut den andra maken/makan med hälften av värdet för bostaden.

För sambor gäller att värdet av bostaden, om den köpts för gemensamt bruk, ska delas lika vid en separation. Detsamma gäller bohag, det vill säga möbler, husgeråd och hemelektronik. Det spelar alltså ingen roll vem som äger bostaden eller har betalat för den. Vill man ha det på annat vis måste man skriva ett samboavtal.

Vad är ditt tips till alla som är på gång att köpa bostad?

-Mitt tips är att rådgöra med en jurist inför ett kommande bostadsköp om man ska gå in med olika kontantinsatser, funderar på att äga olika andelar av bostaden eller i det fall en förälder ska hjälpa sitt barn med bostadsköpet. På så sätt ser man till att allt blir rätt från början och man sparar ofta både tid och pengar.